TY - BOOK
T1 - חיי יוסף
AU - בן מתתיהו פלויוס, יוסף
A2 - שוורץ, דניאל
N1 - הספר הוא מעין אוטוביוגרפיה של ההיסטוריון היהודי-רומאי החשוב ביותר של תקופת בית שני, ועיקרו - קורות הגליל בשנת 66-67.
כולל סקירה מאת זאב וייס על היישוב היהודי בגליל במאה הראשונה לאור הממצא הארכיאולוגי.
מול השער: ספריית דוד וימימה יסלזון.
PY - 2007
Y1 - 2007
N2 - חיי יוסף הוא מעין אוטוביוגרפיה של ההיסטוריון היהודי החשוב ביותר של תקופת הבית השני, מי שהיה יוסף בן מתתיהו איש ירושלים במחצית הראשונה של חייו ופלאוויוס יוספוס איש רומא במחציתם השנייה. המידע בפרקיו הראשונים של הספר, על משפחתו ועל ימי נעוריו של ההיסטוריון, ובכל זה התנסותו אצל הכתות היהודיות ושליחותו הדיפלומטית לרומא, והפרטים שהוא מוסר, בפרקיו האחרונים, על עשרות שנותיו ברומא ויחסיו עם הקיסרים הפלאוויים - כל אלה אין כדוגמתם בספריו העיקריים או במקום אחר.מידע זה חשוב לכל המעוניין להעריך את דמותו של ההיסטוריון ולבחון את כתביו לאור רקעו, מושגיו, מגמותיו והתנאים שעבד בהם. ואילו חלק הארי של הספר עוסק בפרשה ההיסטורית הגורלית בחיי יוספוס, זו שבעטייה עבר מירושלים לרומא - ימי היותו מפקד הגליל בשנה הראשונה של המרד הגדול ברומאים, עד שהיה לשבוי של אספסיאנוס עם נפילת יודפת בקיץ של שנת 67. מכיוון שהספר מתרכז בקורות הגליל בשנת 66/67, פרשה שנתגמדה עקב חורבן יהודה וירושלים, ומכיוון שאין לספר יומרה ספרותית, אפשר להבין שלא זכה לתשומת לב רבה. כמו כן נראה, שהאוריינטציה האישית של הספר לא היטיבה עימו: יוספוס מתמקד במאמציו לארגן את הגליל לקראת הפלישה הרומית הצפויה, והוא מתפלמס ארוכות עם מתחריו - ובמיוחד עם יוסטוס איש טבריה, שכתב אף הוא ספר על התקופה ובו תקף את יוספוס, ועם יוחנן מגוש חלב, אחד מנכבדי הגליל שעתיד היה להימנות עם ראשי המרד בירושלים. ואף על פי כן, חיי יוסף מאפשר לנו מבט על הגליל במאה הראשונה; מבט על השלב הראשון של המלחמה שהביאה את עם ישראל אל פרשת הדרכים המכרעת בתולדותיו - חורבן הבית השני; ומבט על קורותיו, נפשו ולבטיו של מי שהיה בין מנהיגי המרד אך, שלא כמו רובם, שרד וגם הנחיל לנו בכתב את מחשבותיו עליו במבט לאחור.
AB - חיי יוסף הוא מעין אוטוביוגרפיה של ההיסטוריון היהודי החשוב ביותר של תקופת הבית השני, מי שהיה יוסף בן מתתיהו איש ירושלים במחצית הראשונה של חייו ופלאוויוס יוספוס איש רומא במחציתם השנייה. המידע בפרקיו הראשונים של הספר, על משפחתו ועל ימי נעוריו של ההיסטוריון, ובכל זה התנסותו אצל הכתות היהודיות ושליחותו הדיפלומטית לרומא, והפרטים שהוא מוסר, בפרקיו האחרונים, על עשרות שנותיו ברומא ויחסיו עם הקיסרים הפלאוויים - כל אלה אין כדוגמתם בספריו העיקריים או במקום אחר.מידע זה חשוב לכל המעוניין להעריך את דמותו של ההיסטוריון ולבחון את כתביו לאור רקעו, מושגיו, מגמותיו והתנאים שעבד בהם. ואילו חלק הארי של הספר עוסק בפרשה ההיסטורית הגורלית בחיי יוספוס, זו שבעטייה עבר מירושלים לרומא - ימי היותו מפקד הגליל בשנה הראשונה של המרד הגדול ברומאים, עד שהיה לשבוי של אספסיאנוס עם נפילת יודפת בקיץ של שנת 67. מכיוון שהספר מתרכז בקורות הגליל בשנת 66/67, פרשה שנתגמדה עקב חורבן יהודה וירושלים, ומכיוון שאין לספר יומרה ספרותית, אפשר להבין שלא זכה לתשומת לב רבה. כמו כן נראה, שהאוריינטציה האישית של הספר לא היטיבה עימו: יוספוס מתמקד במאמציו לארגן את הגליל לקראת הפלישה הרומית הצפויה, והוא מתפלמס ארוכות עם מתחריו - ובמיוחד עם יוסטוס איש טבריה, שכתב אף הוא ספר על התקופה ובו תקף את יוספוס, ועם יוחנן מגוש חלב, אחד מנכבדי הגליל שעתיד היה להימנות עם ראשי המרד בירושלים. ואף על פי כן, חיי יוסף מאפשר לנו מבט על הגליל במאה הראשונה; מבט על השלב הראשון של המלחמה שהביאה את עם ישראל אל פרשת הדרכים המכרעת בתולדותיו - חורבן הבית השני; ומבט על קורותיו, נפשו ולבטיו של מי שהיה בין מנהיגי המרד אך, שלא כמו רובם, שרד וגם הנחיל לנו בכתב את מחשבותיו עליו במבט לאחור.
M3 - ספר
T3 - בין מקרא למשנה
BT - חיי יוסף
PB - יד יצחק בן צבי
CY - ירושלים
ER -